[樂人專欄:Yan樂碟-Yan] One Ok Rock 樂隊新碟《35XXV》

O 2015/06/26    瀏覽: 2180 次

[樂人專欄-Yan樂碟] 

One Ok Rock 樂隊
《35XXV》大碟

Released: February 11, 2015

Track List

1."3xxxv5"  

2."Take Me to the Top"  

3."Cry Out"  

4."Suddenly"  

5."Mighty Long Fall"  

6."Heartache"  

7."Memories"  

8."Decision"  

9."Paper Planes" (Featuring Kellin Quinn of Sleeping with Sirens)

10."Good Goodbye"  

11."One by One"  

12."Stuck in the Middle"  

13."Fight the Night"  

 

日本新生搖滾樂團班霸One Ok Rock 新碟《35XXV》係今年既2月推出。風格遊走係另類搖滾(altenative rock),後硬核(post hardcore),流行龐克(pop punk)既多變曲風(p.s.曲風解說不在此詳細解釋,有興趣wiki幫到你),一貫佢地作風有舒情既慢歌,又有爆炸性強既偏screamo/post hardcore既歌,更有feature Sleeping with Sirens 主音kellin Quinn 既電音作品,真係一次過滿足3個願望。

對比之前的大碟,可以確信他們更偏向外國聽眾的口味,外國時下年輕聽眾會傾向emo,post-hardcore,既screaming。例如Bring Me the Horizon, Sleeping with Sirens, Asking Alexandria…… 以上既樂隊起初風格不一,但新既歌曲都偏向這一種風格變化。風格改變與否,都係唔同樂隊,歌手,作曲家面對既難題,要顧全新大眾和公司方針,還是自己意願和元老聽眾優先?而當中改變多而由令舊聽眾不齒既絞絞者要說Linkin Park。放心,本文不討論其他樂隊既問題,而當中One Ok Rock都顯視同樣既問題。

Track Three “Cry Out”

印象最深刻既歌曲,也是最能表現出One ok Rock當下既歌曲,ballad style既opening,中段爆炸性既screaming,俾人一種沈實而吶喊既感覺,歌詞上主要英文為主,在編曲和作曲上成熟又不失思考。但係創作上來說,給人一種理所當然新意不多既感覺。整體上一首無論編曲、歌詞、作曲、混音上都是一首激動而動人既歌曲。

Track Eleven “One bye One”

整張album裡最powerful既歌曲,post-hardcore breakdown做歌曲開段,中段加上一些電音元素,令整首歌曲有種時代感,開段既breakdown貫穿整首歌。值得一提係,整首歌既bassline係起左重大作用,中段既電音breakdown加上不同效果器,加重hip-pop味道。整首歌都有不同既驚喜。

以上兩首歌是小編比較喜歡的作品,和比較特別的編曲。以一隊主流外國的日本樂隊用英語做主要語言已經是一種難度(日本人說英語真的...)。所以他們得到現在知名度與成就不難理解,加上主唱TAKA 獨特既聲線,加上他們現場演出的真材實料,時下很多樂隊主唱現場水準與錄音水準差不少距離的現實下,他們獨當一面不無道理。

Yan

作者簡介


Yan - 喜愛各種類型音樂既小小結他手,本地樂隊Mockingbird 結他手,閒時夾下band,教下學生,幫下人錄demo,夢想可以上宇宙既發白日夢專家。

Email: Jonathan0969@hotmail.com